Hon bestiger
82
alptoppar

Emma Svensson förälskade sig i bergen

”Det är nästan som att meditera.
Det är du och naturen och det går inte att tänka på något annat än var du ska sätta foten härnäst”

Kärleken till höga höjder

Hon ska bestiga de högsta topparna

Emma Svensson är modefotografen som har ett imponerande antal bestigna bergstoppar runt om i världen på sin meritlista. Hon inspirerar många med sin rätt så nyvunna kärlek för höga höjder, fria vidder och stora utmaningar. I år välkomnar hon ett nytt äventyr - 82 alptoppar.

"Vi ska klättra alla berg i alperna som är högre än 4000 meter. Efter att projektet blivit fördröjt på grund av pandemin är det äntligen dags."

Emma sätter ingen deadline för detta omfattande projekt. Hon kommer att ge det tid.

"För att göra detta så säkert som möjligt så behöver vi rätt förutsättningar och vädret går inte att planera. Temperaturen har varit högre än normalt de senaste åren vilket gör klättringen nedför mer riskfylld. Säsongen för att klättra i berg är bara några månader lång. En realistisk plan är att klättra alla 82 toppar under tre års tid. Vi vill ju ha tid att njuta av det också."

Viktiga förberedelser

När Emma berättar om bergsklättring beskriver hon storslagna upplevelser. Inte bara fysiskt utan även mentalt.

"Jag är extremt fokuserad när jag klättrar, vilket är så långt från mitt mentala tillstånd i storstan. Jag växer som människa när jag klättrar. Jag älskar det. Och som fotograf kan jag inte klaga på utsikten."

Emma menar att det är många som missar vad som krävs under nedstigningen när man förbereder sig fysiskt för stora bergsklättringsäventyr.

"Vi fokuserar oftast på att vara väl förberedda på utmaningen uppför. Men vi måste också träna musklerna vi använder när vi ska nedför berget. Att använda stavar hjälper. Stavar är bra redskap för att hålla balansen på tekniska stigar, eller om vi behöver vada över ett vattendrag, eller om underlaget är stenigt. Jag använder alltid stavar, både när jag vandrar eller ska bestiga berg."

Hon tillbringar mycket tid i sin van men också i sin lägenhet i Stockholm. Stockholm ligger på samma nivå som havet men trots det hittar hon förutsättningar för bra träning med mycket höjdmeter i Hammarbybacken och på löpbandet. Lågintensiv konditionsträning, löpning, skidåkning, cykling, styrketräning och lite klättring är Emmas recept för att förbereda sig för höghöjdsäventyr.

"Ute på berget kan dagarna vara 10-12 timmar långa, så mina träningspass behöver också vara långa."

Emma har ett stort äventyr framför sig och förutom träningsförberedelserna tar hon också med mycket erfarenhet från tidigare expeditioner.

"Jag klättrade Ama Dablam i Nepal precis när jag var nybörjare för några år sedan. Det gjorde stort intryck på mig. Att jag var nybörjare den gången gör mig extra stolt nu."

Vill du också bestiga berg?

Här är Emmas 3 bästa tips:

1. Planera in ditt äventyr i kalendern, då har du ett riktigt mål att träna inför! Jag har alltid mitt nästa äventyr planerat, det hjälper mig att hålla mig motiverad i min träning.

2. Se till att ha rätt kunskap för din egen säkerhet. Det finns kurser i klättring i alpin miljö så anmäl dig redan idag!

3. Kom ihåg vad jag sa om att träna musklerna för alla timmar på väg ner från bergstoppen. Ge dig själv tillräckligt med tid för träning och förberedelser.

Löpning

Stavar hjälper dig att hålla uppe farten och förbättrar både balans och hållning så att du kan fortsätta längre.

Vandring

Få bättre balans och stabilitet med vandringsstavar från Silva.

Gång

Öka farten och träningseffekten med gångstavar från Silva.