Tom Morten Kristiansen
FÖDD: 1950
BOR: Utanför Oslo, Norge
FAMILJ: Särbo Bjørg, dotter Marte, 32 år
KARRIÄR: elektronikingenjör
AKTIVITET: Längdskidor, landsvägscykling, löpning och fotboll
72-åriga Morten Kristiansen tränar 15 timmar i veckan och tävlar i skidlopp som Vasaloppet och Marcialonga. Hans mål? Att vinna Birkebeinerrennet i sin åldersklass när han fyllt 75.
Lillomarka skidarena, slutet på mars. Konstsnöslingan bryts av mot gröna grantoppar som avslöjar att vintern är över. Vårsolen gör spåren sockriga, men det hindrar inte Morten Kristiansen, 72 år, från att staka uppför backen och utbrista ”fint väder idag!” till mannen han passerar.
ALLTID TRÄNAT MYCKET
– Tricket i stakningen är att ha spetsiga knän och komma fram med vikten, förklarar Morten. Med förra säsongens 416 mil på skidor och 300 på rullskidor börjar den nya, moderna staktekniken sitta, trots att han är van vid den gamla tekniken sedan barnsben.
Det går inte att ta miste på Mortens träningsintresse hemma i huset i Lørenskog. Bredvid familjebilderna hänger foton från skidlopp, och raderna av glas och vaser i olika storlekar är priser från tävlingar. Efter 18 Vasalopp, 31 Birkebeinerennet, 19 Trondheim-Oslo på cykel, New York Marathon och skidlopp på Svalbard och Island är medaljskåpet proppfullt.
– Jag har alltid hållit på med konditionsidrott: längdskidor, löpning, cykel och fotboll, säger Morten och visar upp skidpar efter skidpar i den proffsutrustade vallaboden.
EN UPPVÄXT RIK PÅ NATURUPPLEVELSER
Morten föddes i Oslo 1950 och växte upp under enkla förhållanden.
– Mina föräldrar kunde inte ge mig och mina syskon allt i materiell väg, men gav oss istället fina familjeminnen i naturen. Vi gick på turer i Lillomarka med med matchande röda mössor och fick smeknamnet nissefamiljen.
Morten jobbade som elektronikingenjör på Statnett i 34 år. Tack vare kollegorna fick hanupp ögonen för landsvägscykling och började ta med cykeln på jobbresorna.
Mortens fru Heidi hade också en aktiv livsstil. Tillsammans fick de dottern Marte, som gjorde Morten sällskap i skidsläden och löpvagnen.
– Mitt tips till småbarnsföräldrar är att ge varandra frihet och fritid. Och att ta med barnen ut på aktiviteter när de blir större.
Morten och Heidi fick 37 år tillsammans. 2012 gick Heidi bort i cancer, 60 år gammal.
– Det gav mig perspektiv på livet. Det gäller att ta vara på det, för en dag är allt över.
LÄNGDSKIDÅKNING GAV LIVSGNISTA
Med stöd av vänner tog Morten sig igenom sorgen och längdskidåkningen hjälpte honom få tillbaka livsgnistan.
– Av alla aktiviteter har längdskidåkningen legat mig varmast om hjärtat eftersom det är en totalupplevelse: en fantastisk träningsform och en otrolig naturupplevelse. Tack vare sporten har jag lärt känna människor jag aldrig annars skulle ha träffat och fått minnen för livet. Den ger mig livskvalitet.
SOM HAR SVÅRT ATT KOMMA IGÅNG?
– Se det inte som träning, utan gör det till ett äventyr. Ta med dig matsäck och gå ut i skogen med en vän och plocka bär, bada eller gå till en utsiktsplats. Skaffa en bra cykel och ta dig till nya ställen eller ha som mål att gå uppför en topp varje månad
VAD BORDE MÄNNISKOR GÖRA OFTARE?
– Skapa planer att se fram emot och lägga pengar på saker som ger minnen, som konserter. Och bjuda över vänner oftare. Det behöver inte vara så komplicerat, själv bjuder jag in mina kompisar på fotbollskvällar. Det viktiga är att lägga bort mobiltelefonerna en stund och prata. Det är vad livet handlar om, att umgås och ha det kul medan du kan, för en dag är allt över.
SKAPA MINNEN I TRÄNINGEN
Morten känner sig sällan omotiverad, men att snurra varv på varv på en skidarena kan förstås vara ensamt och enformigt. Därför ser han till att skapa minnen och naturupplevelser i träningen. På turerna i Nordmarka med särbon Bjørg stannar de ofta för ett dopp. Och när de åker skidor vid hyttan tillsammans med vänner pausar de för en lunch i fjällsolen. För att få sällskap av vänner som inte är i lika god form har Morten ett knep:
– Bär en tung ryggsäck när ni åker skidor eller vandrar så du får mer att jobba med, och be dem följa med dig på cykelturen på elcykel. När Bjørg och jag ska vandra uppe på Holmenkollen kör hon bil upp och jag tar rullskidorna, så går vi tillsammans därifrån.
TRÄNAR SOM EN ELITMOTIONÄR
Nuförtiden tränar Morten 15 timmar i veckan, vanligtvis mitt på dagen efter att ha sovit ut och ätit i lugn och ro. Om vintern blir det längdskidor i den närliggande skidarenan varje vardag och de allra flesta helgerna tävlar han i 10- och 42-km lopp och långlopp som Marcialonga, Toblach Cortina, Vasaloppet och Birkenbeinerrennet. Om sommaren byter han ut skidorna mot rullskidor tre gånger i veckan tillsammans med träningskompisar och avslutar med fika på stammishaket Brødbakerne. Övriga dagar vandrar han med särbon Bjørg, cyklar landsväg och spelar fotboll en gång i veckan.
Hemligheten för att klara den stora träningsmängden, menar Morten, är att hålla sig skadefri. Av den anledningen tar han det försiktigt utför på rullskidorna och springer sällan på flackt underlag längre. Att packa ryggsäcken tungt och gå i obanad terräng är mer skonsamt och ger lika god träningseffekt
VILL VETA HUR BRA HAN KAN BLI
Mortens mål är att vinna Birkebeinerrennet i sin åldersklass när han fyllt 75.
– Det som driver mig är att se hur bra jag kan bli, säger Morten.
Han tar fortfarande nya personbästa inom skidåkningen, trots att han med åldern tappat en del spänst och muskelmassa.
Även om Morten är resultatinriktad tränar och tävlar han framförallt för att det är kul. Målgångarna firas med en konjak som han traditionsenligt dricker iklädd en blå tomteluva. Enda undantaget är Marcialonga då konjaken byts ut mot Jägermeister.
– Det är också livskvalitet, säger han med glimten i ögat.
Passt eine Windjacke
Für das Langlauftraining
Für Trainingseinheiten auf Langlaufskiern
Langlaufski und Rollski
Lättaste löparvästen
Ein leichter Laufgürtel für kürzere Läufe
Ein leichter Laufgürtel für kürzere Läufe
DET ÄR ALLTID MER ATT UPPTÄCKA
Med åldern har Morten insett vikten av att glädjas över vad han har och kan göra, snarare än att sörja det han inte har. Ett tankesätt som också gjort det lättare att glädjas åt andra.
Vad är du mest stolt över?
– Min dotter Marte. Och att jag har den fysiken jag har, för den har jag inte fått gratis.
Vad ser du fram emot?
– Att nya hyttan blir färdig och att skidsäsongen och loppen drar igång. Och såklart, att Liverpool blir mästare igen, säger Morten och ler.
Det är slutet på mars och skidsäsongen är officiellt över. Men för Morten har resan mot nästa års vinterlopp bra börjat.
Please select your store