THOMAS ÅBERG

KEEP EXPLORING

När Thomas Åberg var i 40-årsåldern följde han med sin son på orientering och bestämde sig för att prova själv. Det var kärlek vid första ögonkastet. Idag delar Thomas, 77 år, sin passion för sporten med sina åtta barnbarn. Han tävlar fortfarande, numera i veteranklassen, och kollar gärna Tove Alexanderssons lopp för att lära sig nya knep.

THERE IS ALWAYS MORE TO DISCOVER

Det är en helt vanlig torsdagsförmiddag i Kungälv utanför Göteborg. De flesta är på jobbet eller går i skolan. Aprilsolen sipprar in mellan granarna i det lilla skogsområdet och allt är tyst. 

BÖRJADE ORIENTERA NÄR HAN VAR 40

Så hörs lätta steg nerför slänten. Med karta och kompass springer Thomas Åberg, 77 år, med målinriktad blick mot den orange-vita kontrollen. Han är en av 100 veteraner i åldrarna 65 till 90 som orienterar sig genom den obanade terrängen under dagens tävling.

Veterantävlingarna på torsdagar är numera en rutin för Thomas, men orientering är inget han alltid hållit på med. Han började nämligen först när han var 40. Han äldsta son kom hem med en lapp om att prova på, Thomas hängde med och de båda fastnade direkt.

– Jag har alltid gillat naturen och tycker det är kul att lösa problem. Orientering är lite som sudoku eller korsord, fast i skogen, säger Thomas.

Thomas Åberg

FÖDD: 1945
BOR: Utanför Göteborg, Sverige
FAMILJ: Fru Birgitta, 3 söner och 8 barnbarn
KARRIÄR: Lärare
AKTIVITET: Orientering.

FOTBOLL, SKRIDSKOR & MUSIK

Thomas föddes 1945 och beskriver sin barndom som ljuvlig. På somrarna spelade han fotboll, simmade och fiskade, och på vintern åkte han skridskor.

Tack vare en duktig historielärare gillade Thomas skolan och läste därför till mellanstadielärare. Musiken var det ämne som låg honom varmast om hjärtat:

– Vi hade orkester i klassrummet och satte upp musikal. Det tog mycket tid men motiverade barnen att bli extra duktiga i andra ämnen. ”Måste vi gå hem?”, kunde barnen fråga.

Thomas träffade sin fru Birgitta i gymnasiet och fick småningom tre söner:

– Vi brukar säga att vi fått fyra pojkar eftersom vår tvååring besegrade leukemin. Vi turades om att bo med honom på sjukhuset och kommunicerade med lappar på diskbänken. Det var en otroligt tuff period som lärt mig värdesätta de små sakerna i livet.

Idag är Thomas åtta barnbarn med i orienteringsklubbar. Tidigare brukade han spurta mot dem från sista kontrollen, men nu har de blivit för snabba.

KOMBINERAR ORIENTERINGEN MED FRISKIS & SVETTIS

Både Thomas och hans fru har varit starka löpare och sprungit Göteborgsvarvet många gånger. Han spelade även tennis fram tills fotbollsknäna satte stopp för tennisens tvära vändningar. Löpformen var en stor fördel när han började med orientering, utmaningen låg istället i att springa tillräckligt lugnt för att klara oriententeringsmomentet.

Idag tränar han med Tolered Utby orienteringsklubb, samma klubb som skickade med en lapp till hans son för 37 år sedan. Under orienteringssäsongen brukar det bli 7-8 tävlingar i månaden: veterantävlingarna i Göteborgsområdet på torsdagar och långdistanstävlingar på helgerna. För att slippa skador ransonerar han löpningen till tävlingarna och något intervallpass och undviker asfalt. Förutom orienteringen tränar Thomas även pass på Friskis & Svettis för att hålla igång styrkan och rörligheten.

Om vintern åker Thomas gärna skridskor och skidor när det är möjligt i Göteborg, och gör en årlig skidresa till fjällen med familjen och barnbarnen.

"Sluta inte göra det som är bra för dig"

VAD VILL DU SÄGA TILL NÅGON...

I 20-ÅRSÅLDERN?

– Satsa på utbildning. Livet är långt och ett bra jobb du trivs med är viktigt. Man mår bra av att göra sitt bästa, då är man ärlig mot sig själv.

I 40-ÅRSÅLDERN?

– Våga pröva nya grejer.

I DIN ÅLDER?

– Fortsätt göra det du tycker om. Sikta framåt, inte uppåt.

SLUTA INTE MED DET SOM ÄR BRA FÖR DIG

Thomas lever enligt devisen ”sluta inte med det som är bra för dig”:

– Du behöver inte vara lika duktig, du behöver inte göra det lika ofta, fort eller långt, men sluta inte. Rörelse vinner alltid.

Han understryker att han har turen att inte ha jätteont någonstans. Lite krämpor får man leva med i hans ålder, men än så länge kan han bemästra dem. Dessutom finns det många orienterare som är äldre och till och med går med käpp i skogen.

Målet just nu är att lära sig tumkompass för att minska bomtiden.

– Med tumkompassen kan du gå rakare på kontrollerna och det går snabbare att ställa in riktningen.

Förutom det vill klättra upp eller åtminstone behålla sin plats på Sverigelistan där alla orienterare får rankningspoäng efter varje lopp.

VAD DRIVER DIG FÖR ATT FORTSÄTTA?

– Det är så trevligt att orientera. Och socialt, kanske inte i skogen, men innan och efter när man pratar och äter ihop. Jag gillar att alla åldrar möts i orientering och att stafetter oftast körs i mixade lag. På ett personligt plan gillar jag hur bra jag mår av orientering och att backarna här på Västkusten aldrig känns särskilt jobbiga.

Kollar Youtube för att bli bättre
Till den som vill komma igång med orientering tipsar han om Naturpasset där hela familjen kan promenera banan ihop. Ett framgångsknep där är att låta barnen upptäcka kontrollerna först. Och ta kontakt med en orienteringsklubb och gå på träningarna, de är bra på att ta emot nybörjare och har uttänkta pass.

Den som redan orienterar och vill bli bättre råder Thomas att köra intervaller, något han tycker lönat sig under lopp. Själv har han lärt sig mycket av att kolla när elitorienterare kör 10MILA på Youtube och analysera deras bra och mindre bra beslut. Orienteringsklubben Frölunda OL har dessutom väldigt bra instruktionsvideor bland annat för hur man minskar bomtiden.

DET FINNS ALLTID MER ATT UPPTÄCKA

Med åldern har Thomas insett att han å ena sidan aldrig kunnat så mycket som nu, men att det å andra sidan finns väldigt mycket han inte kan. Det han däremot lärt sig en del om är jämlikhet och att det måste vara lite bra för alla, snarare än att några får allt och andra ingenting. Det tycker Thomas gäller för samhället, jobbet och familjelivet.

Vad borde människor göra oftare?
-Sluta kolla på TV eller stirra på telefonen i timmar. Speciellt runt barn – skapa kontakt med dem, inte din telefon. Sedan lever vi ett fantastiskt vackert land med havet, skogen, sjöarna och fjällen. Bara gå ut och njut av det.

Vad är du mest stolt över?
 Mina storfamilj. Extra tacksam när alla 16 samlas i sommarstugan på Tjörn. Och mina elever, jag springer fortfarande på dem och gläds över att det går så bra för dem.

De flesta torsdagsförmiddagar brukar det lilla skogsområdet i Kungälv ligga tyst, men idag sjuder det av liv när de 100 veteranerna orienterar genom terrängen. Thomas är nöjd över att ha vunnit sin klass, men har samtidigt detaljer han vill fila på tills nästa gång.

THERE IS ALWAYS MORE TO DISCOVER

KOMPASSKOLA

Först till kontrollen

ERSTMAL ZUR STEUERUNG

Die Kompasse der Serien Arc Jet und Spike Jet werden gemeinsam mit Tove Alexandersson, mehrfacher Weltmeisterin im Orientierungslauf, entwickelt. Kompasse sind unsere Geschichte und jetzt machen wi...

Så här navigerar du

So navigieren Sie

Die Navigation mit Karte und Kompass ist so einfach wie 1-2-3. Aber es gibt ein paar Dinge zu lernen, bevor Sie sich auf den Weg machen.

Hur kompasser fungerar

So funktionieren Kompasse

Neben der Kenntnis des einfachen Silva 1-2-3-Systems ist es auch gut, Grundkenntnisse über Kompasse zu haben.

Are you in the right place
Canada Store | $ (CAD)
UK Store | £ (GBP)
US Store | $ (USD)