90 YEARS OF DEDICATION

1933 uppfann Björn, Alvar och Arvid Kjellström tillsammans med Gunnar Tillander den första vätskefyllda kompassen, det var startskottet för vår verksamhet. Inte nog med att det var den första kompassen med den tekniken, den satte även en global standard för hur navigationsutrustning fungerar. Det var då Silva som varumärke föddes. Några år senare, närmare bestämt 1935, breddade vi vårt affärsområde med en ny uppfinning, nämligen pannlampan Zeiler.

Idag fokuserar vi på tre huvudområden för våra produkter; sport, äventyr och professionellt användande. Våra produkter utvecklas och förbättras på löpande basis, allt för att du ska kunna njuta av kvalitetsprodukter och uppleva morgondagens äventyr tillsammans med oss på Silva.

2023

SILVA FIRAR 90 ÅR

2023 bryter vi ny mark än en gång med en global innovation. Kommer snart...

2022

TERRA & SPECTRA

Det här var året för spännande innovationer och initiativ. Vi presenterade Silva Terra: ett steg i resan mot en ljusare och mer hållbar framtid. Den första produkten i Terra-initiativet, pannlampan Terra Scout, belönades med priserna ISPO Award och Scandinavian Outdoor Sustainability, redan innan lansering. 

Spectra – 10 000 lumen 
Efter många år och otaliga timmars utveckling och produkttester så var vi otroligt förväntansfulla inför lanseringen av vår mest kraftfulla pannlampa någonsin. Spectra från Silva: 10 000 lumen som förvandlar natt till dag. Spectra är innovativ ingenjörskonst med en elegant och intuitiv design som ger dig lika mycket ljus som flera bilar. En mäktig pannlampa för actionsport och orienteering. 

2021

ARC JET & SPIKE JET

Kompasserna i Arc Jet och Spike Jet-serierna är utvecklade tillsammans med Tove Alexandersson, flerfaldig världsmästare i orientering. Kompasserna har flera unika egenskaper, däribland en tidigare oöverträffad nålstabilitet. Vi är stolta att sätta en ny standard för orienterare!

2020

FREE TECHNOLOGY

Trail Runner Free är designade för löpning och bygger på en helt ny teknologi där alla kablar har vävts in i pannbandet. Detta, i kombination med mjuka textildetaljer och perfekt viktdistribution, ger en unik komfortupplevelse. Den banbrytande innovationen prisades i branschtävlingen ISPO Awards 2020.

2016

DEN FÖRSTA GLOBALKOMPASSEN

Vi lanserade två unika kompassmodeller, Ranger och Expedition, med en global nål. Tack vare den unika nålen kan kompassen användas oavsett var i världen du befinner dig.

2015

INTRODUCERAR FLOW LIGHT

Vi fortsatte utveckla pannlampornas ljusbild och introducerade 2015 tekniken Flow Light. Det är en funktion som gör att du på ett enkelt och sömlöst sätt kan justera ljusbilden efter din aktivitet genom att tilta lampan upp eller ned.

2008

INTELLIGENT LIGHT TECHNOLOGY

Vi lanserade vår unika teknik med dubbla ljuskällor som anpassar sig efter mörkret – precis som våra ögon gör vilket ger en behaglig ljusbild. Vi kallar det Intelligent Light och tekniken används än idag i alla våra pannlampor.

1982

GPS MED DIGITAL KOMPASS

Vi lanserade världens första handhållna GPS med en integrerad digital kompass. Den hade ett flertal olika funktioner såsom ``hitta min position``, navigera i en specifik riktning, spara riktmärken etc. Den inbyggda antennen och den känsliga mottagaren såg till att GPS:en kunde användas även under tuffa och utmanande förhållanden.

1981

FÖRSTA MARINKOMPASSEN

Vi lanserade vårt första marinsortiment med navigationsutrustning.

1971

ORIENTERING I USA

Björn Kjellström var med och startade amerikanska orienteringsförbundet. Han blev en viktig faktor i att marknadsföra orientering med karta och kompass i USA.

1960

FÖRSTA HANDLEDSKOMPASSEN

Med ``The Globe Trotter`` introducerade vi handledskompasserna. Den hade ett aluminium hus och röd/vit nål med en märkning mot norr. Läderbandet som följde med var extra långt så att man kunde använda klockan över vinterjackan.

1955

TILLVERKNING AV BRICKOR
Vi är inte enbart kända för våra friluftsprodukter. Fram till 2012 tillverkade vi även brickor i vår egen fabrik i Sollentuna. Under 50- och 60-talet tillverkade vi brickor i teak.

1955

ORIENTEERING HANDBOOK

Björn Kjellström lanserar en orienteringshandbok i USA – ”Be Expert With Map and Compass”. Den sålde fler än 500 000 exemplar och finns fortfarande tillgänglig.

1939

FÖRSTA KOMPASSEN MED SPEGEL

Vi introducerade den första kompassen med spegelvy på en vätskefylld standardplatta. Det möjliggjorde för användaren att kolla i en riktning samtidigt som kompassens riktning var synlig – man behövde alltså inte kolla ned på kompassen för att kunna navigera rätt. Genom att kunna se referenspunkten och kompassen samtidigt så kan man uppnå såväl snabbare som mer träffsäker navigering.

1935

VÅR FÖRSTA PANNLAMPA
Vi breddade våra affärsområden med en ny uppfinning när vi introducerade vår första pannlampa.

Även om pannlampor hade funnits på marknaden sedan tidigt 1900-tal (främst använda av gruvarbetare) så var de inte särskilt kraftfulla. Efter 12 timmars brinntid gav lamporna en ljusstyrka på mindre än 5 lumen och de var dessutom tvungna att kollas upp och underhållas på daglig basis. 

Vår första pannlampa hette Zeiler och kostade 8 kronor.

1933

DÄR ALLT BÖRJADE

Björn, Alvar och Arvid Kjellström tillsammans med Gunnar Tillander uppfann den första vätskefyllda kompassen. När de påbörjade arbetet hade kompasserna inget inbyggt motstånd som hindrade nålen att snurra vidare efter att man tagit ut en riktning. Deras uppfinning gjorde det snabbare och enklare att använda och läsa av en kompass.

Tack vare en gradskiva i bottenplattan och vätskan som bromsade in nålen möjliggjorde deras uppfinning snabbare avläsning av karta med kompass. På bara 4 sekunder hade man sin riktning klar till skillnad från 30 sekunder som det tog på äldre modeller.

VILL DU VETA MER? HÖR AV DIG!