SILVASTIPENDIET CARE MORE FÖR MILJÖ, INKLUDERING & JÄMSTÄLLDHET INOM ORIENTERINGEN
Varje höst delar Silva, tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet, ut Silvastipendiet Care More till en person eller förening som gjort något extra för miljö, inkludering eller jämställdhet inom orienteringssporten.
Tidigare var Silvastipendiet kopplat till prestation och resultat, men 2019 skiftades fokus från elit till ”Care more”, vilket ligger i linje med Silvas långsiktiga hållbarhetsstrategi. Numera premieras de som inom orienteringssporten jobbar för att värna om medmänniskor och vår planet. Genom att lyfta fram goda förebilder hoppas vi kunna inspirera och motivera fler inom orienteringssporten att satsa på dessa områden.
Vem som helst kan i början av hösten nominera en person eller förening som gjort något extra för miljö, inkludering eller jämställdhet inom orienteringssporten. Mot slutet av hösten utser Silvastiftelsens styrelse vem som ska få stipendiet på 25 000 kr.
2023 ÅRS SILVASTIPENDIAT: THERESE WIKSTRÖM
Silvastipendiet Care More 2023 går till Therese Wikström i Sävedalens AIK. Therese har med stort hjärta och medmänsklighet hjälpt klubbens ukrainska löpare att bygga upp sina nya liv i Sverige genom att samla in pengar, öppna upp sitt och klubbkompisarnas hem, hjälpa dem söka jobb och bostad och stötta i kontakten med myndigheter.
Therese Wikström
Berätta om hur Sävedalens AIK har stöttat de ukrainska löparna.
– Jag är kontaktperson för klubbens utländska löpare och många av dem springer för Ukrainas landslag. När kriget bröt ut samlade vi först in pengar i flera omgångar och fick även hjälp från många andra klubbar. Sedan hjälpte vi de som kunde (de som inte var män) att komma hit. De bodde hemma hos mig och andra klubbkompisar och vi hjälpte dem att få jobb och hitta bostad. Eftersom jag är lärare i svenska som andraspråk och jobbat med nyanlända från 2015 har jag haft mycket kontakt med Migrationsverket. Det har dels gjort att jag kunnat hjälpa till med alla dokument som ska skickas in och dels har jag kunnat förse de ukrainska löparna med material för att lära sig språket.
Vad har ert engagemang gett för effekter?
– Vi har kommit närmare varandra som klubbkompisar. Gemenskapen blir starkare av att hålla ihop även i motgång och det känns fint att göra något konkret tillsammans. Vi springer stafetter med ukrainska flaggan på tröjan för att visa vårt stöd för de som är kvar, så att kriget inte glöms bort. Engagemanget för Ukraina har varit stort i svensk orientering över lag och många klubbar har gjort vad de kunnat.
Hur kom det sig att du själv började du med orientering?
– Jag följde med några kompisar i min lågstadieklass och tyckte det var skitkul. Efter ett tag började även pappa att orientera och senare träffade jag min man som kommer från en orienteringsfamilj. Numera åker vi och våra familjer till många tävlingar ihop i husvagnen, vilket är väldigt härligt. Och sedan 10 år tillbaka är jag ledare för elitdamerna och min man för elitherrarna.
Vad är det du älskar med orientering?
– Jag har alltid gillat att vara i skogen, men började inte uppskatta löpningen förrän i vuxen ålder. Jag gillar att det inte bara handlar om att springa snabbt utan tillkommer ett moment i att läsa kartan. Och så finns det en tjusning i att man alltid kan förbättra sig i de olika momenten.
Vad gör du när du inte tränar eller jobbar med orientering?
– Jag jobbar som svensk-, engelsk- och andraspråkslärare på högstadiet och läser nu vidare till speciallärare inom läs- skriv- och språkutveckling. Fritiden går framförallt åt till konditionsträning – jag har gjort Klassikern och åker en del längdskidor. Jag sjunger även i gospelkör, även om det för tillfället är på paus.
Tidigare vinnare av Silva care more stipendiet
2022
Marie Ohlsson (till vänster), OK Storsjön, som öppnat upp för en ännu mer inkluderande orienteringsvärld genom att välkomna personer med intellektuell funktionsnedsättning i verksamheten och tagit initiativ till en ny klass för dem på O-Ringen.
2021
David Hector, Snättringe SK, som redan vid 18 års ålder startade sommarlägret Huddinge Wild Camp och även drev populära Stockholm Indoor Cup som inspirerat andra arrangörer av inomhusorientering.
2020
Jefta Langerak, Järfälla OK och Anna-Lena Svensson & Lars Melander, Lidköpings Vintersportklubb
2019
Klara Mandahl, OK Linné och Ungdomssektionen i Halmstads OK
Are you in the right place
Please select your store