Hitta balansen mellan brinntid, ljusstyrka och vikt  

tänk på detta när du väljer pannlampa

Att välja pannlampa handlar om att välja lagom. Lagom med lumen, lagom med brinntid och lagom med vikt. Vad som är lagom beror på vilken aktivitet du ska använda din pannlampa till. Lumen, dvs ljusstyrka, och brinntid hänger ihop och påverkas av varandra. Därför finns det också olika batterier att välja bland. Mycket ljusstyrka och lång brinntid kräver mycket batteri, medan lägre ljusstyrka kräver ett kraftfullt batteri för väldigt lång brinntid eller ett mindre batteri för kortare brinntid.

HUR MYCKET LJUS BEHÖVER DU?

Den första frågan du ska ställa dig när du står inför köp av en ny pannlampa är hur mycket ljus du behöver. Köp inte en onödigt stark pannlampa, det innebär ett större batteri.

Kommer du träna korta pass i teknisk terräng kan en stark lampa däremot vara en god idé, då kan du använda ett mindre och lättare batteri ihop med lampan. Eller gör som proffsen och använd olika mycket ljus under samma pass.

Hur mycket lumen behöver du?
• 200-400 lumen: Passar vägar och motionsspår
• 400-600 lumen: Räcker för de flesta skogsstigar
• 1200-3000 lumen: För teknisk terräng i högt tempo
• 10 000 lumen: När du vill förvandla natt till dag

Tänk på att:
• Med en bra ljusbild krävs lägre lumen för att ljuset ska upplevas som tillräckligt
• Ett högt lumental påverkar brinntiden
• Vid längre aktiviteter eller vid höga lumen krävs ett större batteri
• Våra lampor är vattentåliga enligt IPX5 eller bättre

BRINNTID OCH LJUSSTYRKA

Det finns avgörande faktorer som påverkar hur mycket ljus du får ut av en pannlampa, och dessutom hur länge. Det är därför det finns tabeller på våra förpackningar som visar brinntiden för våra pannlampor

ENKELT FÖRKLARAT OM BRINNTID

Silva använder den amerikanska belysningsstandarden ANSI för att kommunicera brinntid. Brinntiden mäts från att ljuset slås på tills dess att ljusstyrkan når 10% av startvärdet. En pannlampa som har 1000 lumen och tre timmars brinntid kommer att ge dig 100 lumen efter dessa tre timmar, enligt ANSI.

Brinntiden påverkas av olika faktorer:
• Vilket ljusläge används (max, med eller min)?
• Batteristorlek
• Omgivande temperatur
• Vind eller fartvind (då detta påverkar hur effektivt lampan kyls):

  • Mycket kylning = mycket ljus, lite kortare brinntid
  • Mindre kylning = mindre ljus, längre brinntid 

Förläng brinntiden

Batteriets brinntid och hur mycket ljus som lyser upp din väg framåt påverkas av det ljusläge du använder. Batteriets brinntid är betydligt längre vid varmare temperaturer och genom att förvara batteriet nära kroppen kommer ditt batteri att räcka längre när det är kallt ute.

Förlängningskablarna från Silva gör det möjligt att flytta batteriet mellan fickan, ryggsäcken eller cykelramen. Förlängningskabeln är även bra att ha när du fäster pannlampan på hjälmen. Ett tips är att ha med ett extrabatteri på längre turer så kan du enkelt byta till ett nytt och fulladdat när det första tar slut.

Silva tipsar:
"Det som särskiljer proffsanvändarna av pannlampor är att de har koll på sina batterier, och de vill inte bära med sig mer batteri än de behöver. För att maximera batteriets brinntid drar de ner på ljuset så mycket de kan när de t.ex. springer platt och otekniskt eller går uppför berget på skidor. En ovan användare har sin lampa på maxeffekt hela tiden, även när det inte behövs."

KRAFTFULLA PANNLAMPOR

Kraftfulla pannlampor behöver kylning för att fungera optimalt. Våra lampor är utvecklade för att optimera kylning genom smart design. Hög fart kräver mer ljus, och fartvinden är i sig viktig för att bidra till lampans kylning. Faktum är att alla våra kraftfulla lampor behöver kylning för att ge maximalt med lumen, men när en lampa maxas så används mer av batteriet. Om du står still med din kraftfulla pannlampa kommer avsaknaden av kylning automatiskt ge mindre ljus, det är lampans egna skydd mot överhettning. Mindre ljus kräver mindre av batteriet – vilket ger längre brinntid. Det finns alltså många faktorer som påverkar din pannlampas brinntid.

Våra olika modeller

FREE

Silva Free är en global innovation och världens första riktiga modulära pannlampssystem. Mer ljus, mer frihet.

Spectra

Extremsporter kräver en extrem pannlampa. Med sitt kraftfulla ljus på 10 000 lumen förvandlar Spectra natt till dag och ger dig fler träningstimmar, mer dedikation, högre hastighet och mer adrenalin.

Trail Runner Free

Löpning innebär olika saker för olika människor. Du kan springa för att hålla formen, för att vinna medaljer eller för gemenskap och välgörenhet. Kanske springer du mot ett mål, för att du älskar känslan eller för att koppla av och stressa ner. Trail Runner är pannlampan för dig som springer, oavsett ditt varför.

Explore

Explore, med sina 400 lumen är skapad för äventyr på land och till sjöss. Utforska, upptäck och äventyra. Om du älskar att klättra, paddla kajak eller vandra så kan du vara säker på att Explore är för dig.

Konsten att välja
rätt batteri

Vårt utbud av batterier ger dig stora möjligheter att hitta rätt mix mellan brinntid och vikt. Vi har batterier med låg vikt som sitter bekvämt på huvudet när du vill springa snabbt – och kraftfulla batterier att ha i ryggsäcken när du ska vandra riktigt långt.

LAMPANS temperatur

LED-dioder genererar värme. För att förhindra att lampan överhettas och att du bränner dig, så tillåts generellt en maxtemperatur på 65 grader för lampans kontaktytor. En sensor i lampan kommer att känna av temperaturen och dimma ner ljusnivån om utomhustemperaturen eller fartvinden inte är tillräcklig för att kyla ner lampan.

Välj rätt pannlampa för dina aktiviteter

Vi hjälper dig att hitta den perfekta pannlampan för dina behov.

Läs guiden

Vår pannlamps­filosofi

Vi har funnits sedan 1930-talet och med all erfarenhet har vi lärt oss mycket om pannlampor. Så här tänker vi när vi designar våra pannlampor.

Våra olika modeller

När du är ute i mörkret vill vi att just din pannlampa ska kännas som en naturlig del av dig själv. Här är en översikt över våra olika pannlampor.

Fördelar med Silvas ljus

Optiken i alla våra pannlampor har Silva Intelligent Light vilket optimerar ljusbilden, samtliga multilampor har även flexibiliteten med Silva Flow Light.