it´s never too late

keep exploring

De flesta slutar att springa, åka skidor eller till och med utforska när de blir gamla. Andra menar att det är när du slutar som du blir gammal. Om du bara fortsätter är ålder bara en siffra.

there is always more to discover
Laila, Thomas och Morten är tre seniorer som inte låter sin ålder begränsa deras friluftspassion. De fortsätter utforska, forsätter lära sig, fortsätter göra det mesta av livet. För att det aldrig är för sent. För att det alltid finns mer att upptäcka. Varför låta ålder hindra dig från att göra det du älskar?

"Jag vill veta hur bra jag kan bli"

MORTEN Kristiansen

72-åriga Morten Kristiansen tränar 15 timmar i veckan och tävlar i skidlopp som Vasaloppet och Marcialonga. Hans mål? Att vinna Birkebeinerrennet i sin åldersklass när han fyllt 75.

Mortens 3 träningstips

1. Investera i rätt utrustning för aktiviteten. Spendera pengar på det du spenderar mest tid på. Det blir betydligt roligare och du får fantastiska minnen på köpet. 

2. Undvik skador. Istället för att springa på hårt underlag, vandra/spring i skogen med tung ryggsäck.

3. Skapa minnen i träningen. Åk skidor med vänner och pausa för lunch i solen. Ta ett dopp efter löpningen. Om du är i bättre form än dina vänner, be dem följa med på elcykel eller erbjud dig att bära deras packning så att ni kan träna ihop.

"Vandring är frihet
– en semester från allt som pågår i livet"

Laila Kjellström

82-åriga Laila Kjellström vandrar varannan dag för att hämta kraft och skingra tankarna från hennes partners kamp mot demensen. På sin 81-årsdag besteg hon Ben Vrackie för att samla in pengar till demensforskning. I år besteg hon Suilven till minne av sin far, Silva-grundaren Björn Kjellström, som drabbades av Parkinsons. Hennes vanligaste fras? ”Varför inte?”

Lailas 3 vandringstips för nybörjare

1. Ha bekväma skor/vandringskängor och en vattentät jacka.

2. Bara börja. Du behöver inte ha speciella vandringskläder eller vandra en viss sträcka för att det sak räknas. Bara gå till parken där du bor, slå dig ner på en bänk och lyssna på fåglarna en stund.

3. Gå med i en vandringsklubb. Du kommer träffa intressanta personer och upptäcka nya platser som ger dig inspiration till egna vandringsturer. 

"Sluta inte göra det som är bra för dig"

Thomas Åberg

När Thomas Åberg var i 40-årsåldern följde han med sin son på orientering och bestämde sig för att prova själv. Det var kärlek vid första ögonkastet. Idag delar Thomas, 77 år, sin passion för sporten med sina åtta barnbarn. Han tävlar fortfarande, numera i veteranklassen, och kollar gärna Tove Alexanderssons lopp för att lära sig nya knep.

Thomas 3 träningstips

1. Gå med i en orienteringsklubb och delta i de gemensamma träningarna.

2. Intervaller lönar sig. Du kan använda en klocka, men jag föredrar att räkna lyktstolpar.

3. Kolla YouTube. Du lär dig massor av att till analysera elitidrottarnas beslut och misstag under 10MILA.

Vad borde göra människor oftare?

MORTEN KRISTIANSEN

Skapa planer att se fram emot och lägga pengar på saker som ger minnen, som konserter. Och bjuda över vänner oftare. Det behöver inte vara så komplicerat, själv bjuder jag in mina kompisar på fotbollskvällar. Det viktiga är att lägga bort mobiltelefonerna en stund och prata. Det är vad livet handlar om, att umgås och ha det kul medan du kan, för en dag är allt över.

THOMAS ÅBERG 

Sluta kolla på TV eller stirra på telefonen i timmar. Speciellt runt barn – skapa kontakt med dem, inte din telefon. Sedan lever vi ett fantastiskt vackert land med havet, skogen, sjöarna och fjällen. Bara gå ut och njut av det.

LAILA KJELLSTRÖM 

Meditera, läs och lyssna på vacker klassisk musik. Köp färre saker och spendera mer tid utomhus. Och var generös mot andra, inte genom pengar utan genom att lyssna. Tro aldrig att du till fullo förstår vad någon går igenom, du vet inte hela bakgrunden så var försiktig med att ge råd. Bara lyssna.

there is always more 
to discover