Din trygga vän på sjön

Upptäck mer med rätt utrustning

Med 89 års navigationsexpertis

Att vara till sjöss ger en skön dos av frihet, saltstänk och vackra horisonter. Bra utrustning, förnuft och sjövett är nödvändigt även när det är bleke. Vädret till havs ändrar sig snabbt så se till att du är väl förberedd.

Vårt sortiment med båtkompasser presterar på samma höga nivå som våra landkompasser och de har flera smarta funktioner anpassade för livet på sjön. Oavsett om du har en segelbåt, motorbåt, yacht, kajak, kanot eller jolle så har vi utrustningen för dig.

Nyhet – 100FC

Upptäck vårens nya båtkompass – 100FC – med slimmad design. Tack vare den optimerade borrdiametern (93 mm) kan du enkelt fästa kompassen även på mindre instrumentbrädor. 100FC är en universalkompass och har funktioner som lämpar sig väl för användning på såväl motorbåt som segelbåt.

Slitstarkt glas

Samtliga båtkompasser från Silva har extra slitstarkt glas som står emot repor och yttre slitage. Självklart är kompasserna även vattentåliga och kan användas året om.

Silvas kompasser har dessutom förlängd garanti på 5 år, så du kan känna dig trygg att din kompass kommer vara med under många säsonger framöver.

Mörkernavigering

Om du vet med dig att du kommer gå i mörker rekommenderar vi en illuminerad kompass med upplyst kapsel som möjliggör mörkernavigering. Flera av våra båtkompasser är utrustade med en belyst kapsel, däribland modellerna: C58, 70NBC/FBC, 70UNE, 85E, 100BC, 100FC, 100NBC/FBC, 125B/H, 125FTC och 125T.

Kapselns storlek

SIlvas båtkompasser finns i flera kapselstorlekar och produktnamnen är baserade på detta. Siffran i namnet står för kapselns diameter i millimeter, det vill säga, kompassen 125FTC har 125 mm i kapseldiameter medan C58 har 58 mm i kapseldiameter.

Flera olika användnings­områden

Gemensamt för båtkompasserna är att själva navigationsfunktionen fungerar bra oavsett vilken båt du använder dem på. Men de har olika storlekar, olika monteringssätt och specifika funktioner som gör att du kan få ut mer av din båtkompass om du väljer en som är anpassad för en viss båttyp eller ett visst användningsområde

Motorbåt

Snabba kompasser som håller kursen även vid höga hastigheter. Stilren och nätt design som kan monteras på olika sätt i din motorbåt.

Navigering i full fart

Med snabb och precis riktning

Motorbåtskompasserna är designade för att underlätta navigering under höga hastigheter i stökigt väder. Tack vare den snabba och stabila inställningen så håller du rätt kurs även när det är blåsigt på sjön.

Skottmontering eller flush-montering
Flera av motorbåtskompasserna kan monteras antingen med skottmontering eller med flush-montering. Du väljer själv vad som passar bäst på just din båt. Tänk dock på att fästa kompassen ordentligt så den sitter stadigt när du gasar på.

Dubbel skala och flera styrstreck
Vissa motorbåtskompasser har dubbel skala, däribland kompassen 85 som ger dig en bättre överblick och mer detaljerad information om kursen. Du kan med fördel även välja en kompass som har flera styrstreck som möjliggör avläsning av kursen från flera olika vinklar.

Segelbåt

Stabila kompasser med större kapsel och flera styrstreck. Kompenserar lutningen vid höga krängningsvinklar.

Rätt kurs på öppet hav

Krängnings­kompensation

Segelbåtskompasserna är optimerade för att klara rejäla krängningar och kompenserar för eventuell lutning och gungning som uppstår på öppet vatten. Kompasserna har större kapsel och finns med piedestalmontering för bättre överblick.

Styrstreck och inbyggd kompensator
Tack vare flera styrstreck på kapseln kan du enkelt läsa av riktningen från flera vinklar när du hanterar din båt. Det ger dig mer frihet kring placeringen av kompassen på båten. De flesta segelbåtskompasser har även en inbyggd kompensator som hanterar störningar orsakade av magnetfält.

Eliminera parallaxfel
Toppmodellerna 125FTC och 125T har även en förlängd skuggpinne i mitten av kompasshuset vilket bland annat bidrar till att eliminera parallaxfel.

Foto: @erikaanderaa

Universal

Utrustning som är lätt att ta med och ger dig mer glädje på sjön. Oavsett om du seglar, fiskar eller paddlar kajak.

Få ut mer av livet på sjön

Kompasser för äventyr

Universalkompasserna 70UN och 70UNE är lätta att ta med och passar för de flesta båttyperna. De är utrustade med de mest grundläggande funktionerna och kan även användas som handhållna kompasser. Det innebär att du enkelt kan använda samma kompass på flera båtar utan att behöva fästa den, perfekt om du hyr eller lånar en båt. Skillnaden mellan modellerna är att 70UNE har en belyst kapsel.

58 Kayak är specialdesignad för att användas på kajaker. Den är liten, lätt och har en unik fästanordning med gummiband och clips, som du enkelt fäster den med på kajaken utan att behöva göra borrhål.

Vattentät packning
Packa smart, lätt och torrt med färgkodade och vattentäta dry bags. Silvas dry bags finns i flera storlekar och rymmer mellan 3-48 liter packningsvolym beroende på modell. Håll koll på allt från solskydd till regnställ och skydda din utrustning även när vågorna sköljer över dig som bäst.

Se mer – upplev mer
Upptäck mer av de fantastiska vyerna som livet på sjön kan erbjuda.  Marinkikarna Eterna är utrustade med kvalitetsoptik och anpassade för användning på sjön. De är dessutom helt vattentäta och flyter om olyckan skulle vara framme. Med en pannlampa ombord kan du utföra dina sysslor och ha händerna fria. Pannlamporna i serien Explore är vattentäta och har både vitt, rött och orange ljus som möjliggör nattnavigering och bevarar mörkerseendet.