Hitta din kompass

Från nybörjare till proffs

Det finns många slags kompasser med olika features och komplexitet. Börja med det grundläggande och lär dig mer längs vägen. Din nya kunskap kommer ta dig till nya ställen och ut på nya äventyr – både större och säkrare!

Silva har kompasser för orientering, båtliv och kajakpaddling, äventyr utomhus och för professionell användning. Våra mest populära kompassfamiljer heter Expedition och Ranger. De båda kollektionerna har modeller som innefattar traditionell linjalkompass, modeller med global nål och modeller med spegel för att kunna navigera enklare över långa avstånd.

FIELD

Silva Field är en instegskompass som utformats för att uppfylla kraven på utbildning i skolor, ungdomsgrupper och fritidsorienterare.

• Nybörjarkompass
• Vattentålig
• Pålitlig följeslagare i alla situationer
• Pris 249 kr

Ranger

Silva Ranger-kompasserna har alla nödvändiga features du behöver för äventyr och är ett utmärkt val för de flesta när du bara vill komma ut i naturen.

• Enkel att hantera
• Traditionell linjalkompass
• Mycket för pengarna
• Pris från 329 kr

Expedition

Silva Expedition-kompasserna är för mer avancerade äventyr och för dig som har tidigare kunskap från navigation och som gärna vill ha fler features.

• Avancerad kompass
• Högsta precision och tålighet
• När bara det bästa är bra nog
• Pris från 549 kr

Linjalkompass

Den allra vanligaste kompassmodellen är en linjalkompass. Den är perfekt för att ta ut riktning på ett snabbt sätt och har ett vridbart kompasshus så att du enkelt kan navigera med hjälp av Silva 1-2-3-systemet. Många av linjalkompasserna har flera skalor på kompassen – stäm av så att en av dessa skalor överensstämmer med din karta, det underlättar din navigation. Det kan också vara bra med features så som klinometer, automatisk kompensation för deklination och förstoringsglas så att du kan läsa av kartan mer precist.

Våra mest populära kompasser är Ranger och Expedition.

Global nål

Att jordens magnetiska zoner påverkar hur du tänker kring navigering är viktigt att förstå, särskilt om du planerar för äventyr i andra delar av världen. De flesta Silva-kompasser är balanserade för en av jordklotets tre zoner. Om du använder kompassen i “fel” zon kommer nålen att luta och kompassen kan komma att visa inkorrekt norr. Några av våra populäraste kompasser har nu utrustats med en global nål som kan användas i alla tre zoner på jordklotet. Den globala nålen gör att du får en flexibel kompass som kan användas över hela världen.

Våra mest populära globala kompasser är Ranger Global och Expedition Global.

Syftkompasser för långa avstånd

Om du ska navigera över långa avstånd kan det vara bra med en syftkompass. Tack vare spegeln kan du se kompassen och bakgrunden med miljön samtidigt. Att se både kompass och miljön gör att det är enklare för dig att ta mer precis riktning; du behöver aldrig släppa blicken från det håll du är på väg.

En syftkompass lämpar sig allra bäst för öppen terräng där du ska navigera över långa avstånd.

Våra mest populära syftkompasser är Ranger S och Expedition S.

Först till kontrollen

Vi presenterar de nya Arc Jet och Spike Jet-kompasserna med den nya Jet 2.0-nålen: världssnabb, stabil och pålitlig. Vi är stolta att sätta en ny standard för orienterare!

Så här navigerar du

Att navigera med en karta och kompass är lika enkelt som 1-2-3. Men det finns några saker att lära dig innan du beger dig ut.

Hur kompasser fungerar

Förutom att kunna det enkla Silva 1-2-3-systemet så är det också bra med grundläggande kunskap om kompasser.