Hur kompasser fungerar

Lär dig grunderna

Förutom kunskapen hur du navigerar med det enkla Silva 1-2-3-systemet så är det bra att veta hur kompasser fungerar. Det finns många olika slags kompasser men oavsett modell så är det nålen som har huvudrollen. Kompassnålen hittar du i det vätskefyllda kompasshuset. Det finns fler features på en kompass som är viktiga – enkelt förklarat enligt nedan.

Kompassens precision

Silva är världsledande på kompasser, nogrannhet, precision och hållbarhet. På alla Silvas kompasser är precisionen mot magnetisk norr 1 grad.

Linjal

Skalorna på kompassen – och all övrig info du ser – har bränts in vilket ger bra tålighet så att du kan använda din kompass länge.

Basplatta

Vi har valt att tillverka våra kompasser i tålig akrylplast i hög kvalitet. Det innebär att du kan använda kompassen ofta och under många år. Dessutom är det enklare att se kartan genom kompassen eftersom materialet är transparent.

Riktningspil

Riktningspilen visar önskad färdriktning, eller en specifik bäring, och är din vägvisare när du har tagit ut din riktning.

Kompasshus

Kompasshuset är fyllt med en specialutvecklad anti-statisk vätska som ger god transparens och snabb inställningstid samt optimal dämpning, stabilitet och precision.

Norrlinjer/Norrpil

Alla Silvas utomhuskompasser har röd-svarta norrlinjer och en röd-svart norrpil i botten på kompasshuset för enkel och säker inställning. Norrlinjerna används för att linjera kompasshuset med kartans meridianer. Halva delen av linjerna (och pilen) är röda för att indikera norr.

Kompassnål

Vi har utvecklat världens snabbaste och mest pålitliga kompassnål tillverkad av svenskt stål. Kombination av safirlagring och härdat stålstift minimerar friktionen, vilket i sin tur ger snabba och exakta rörelser.

Klinometer

Många kompasser har en klinometer inbyggt i kompasshuset. Klinometern kan användas för att mäta lutningar och höjder i terräng.

Halsrem med linjal används för att beräkna sträckan

För att kunna mäta kartan behöver du en skala. Många av kompasserna kommer med ett halsrem som också fungerar som linjal. De har två skalor; 1:25 och 1:50, och är verktyg för dig att kunna räkna ut hur lång din sträcka är. Lägg remmn direkt på kartan för att snabbt och enkelt kunna mäta sträckan du har framför dig – eller när du ska planera ditt äventyr.


Lutningskortet hjälper dig avgöra hur utmanande terrängen är

Lutningskortet är bra både för att upptäcka lavinrisk och för att avgöra hur utmanande terrängen är. Genom att känna till lutningen kan du också bedöma hur mycket längre sträckan blir på grund av lutningen. När du är i brant terräng så ska du alltid vara uppmärksam på lavinrisken. Risken ökar om lutningen är mer än 30 grader och med lutningskortet kan du lättare bedöma risken.

Förstoringsglas

Vissa av kompasserna från Silva har ett inbyggt förstoringsglas. Det är praktiskt för att kunna läsa av kartan mer exakt.

Lär dig om magnetiska zoner –sedan kan du navigera i hela världen

Att jordens magnetiska zoner påverkar hur du tänker kring navigering är viktigt att förstå, särskilt om du planerar för äventyr i andra delar av världen. De flesta Silva-kompasser är balanserade för en av jordklotets tre zoner. Om du använder kompassen i “fel” zon kommer nålen att luta och kompassen kan komma att visa inkorrekt norr. Silvas kompasser är balanserade för tre olika zoner: MN (Magnetic North), ME (Magnetic Equator), MS (Magnetic South). Se till att ha en kompass för rätt zon när du navigerar. Några av våra populäraste kompasser har nu utrustats med en global nål som kan användas i alla tre zoner på jordklotet. Den globala nålen gör att du får en flexibel kompass som kan användas över hela världen.


Magnetisk deklination syns på kartan

När kompass och karta används tillsammans är det viktigt att känna till den magnetiska deklinationen och hur man kompenserar för den. Missvisning är skillnaden i grader mellan geografisk nord/verklig nord (som kartans meridianer visar) och magnetisk nord (dit kompassnålen pekar). I områden med kraftig missvisning måste hänsyn till detta tas för att få en korrekt bäring.

Deklinationsjustering

De flesta Silva-kompasser har en fast deklinationsskala i kompasshuset för att förenkla de beräkningar som krävs för att justera för deklinationen. I vissa av kompasserna finns en liten skruvmejsel i halsremmens låsenhet, använd den för att göra en permanent justering.

Först till kontrollen

Vi presenterar de nya Arc Jet och Spike Jet-kompasserna med den nya Jet 2.0-nålen: världssnabb, stabil och pålitlig. Vi är stolta att sätta en ny standard för orienterare!

Så här navigerar du

Att navigera med en karta och kompass är lika enkelt som 1-2-3. Men det finns några saker att lära dig innan du beger dig ut.

Hur kompasser fungerar

Förutom att kunna det enkla Silva 1-2-3-systemet så är det också bra med grundläggande kunskap om kompasser.