5 viktiga tips

Innan du ger dig av

Tips för ditt äventyr

Navigation är kunskap du fyller på livet ut. Det finns alltid mer att lära sig och fler ställen att utforska. När du lärt dig det grundläggande om kompasser och navigation så kan du ta med dig kunskapen ut i terrängen och fylla på med mer erfarenhet.

Om du ska äventyra i okänd terräng så är det viktigt med förberedelse och detaljer. Kom ihåg att ta med tillräckligt med vatten och energi för ditt äventyr och packa med utrustning så att du håller dig torr, varm och bekväm.

1. Planera ditt äventyr

Det är viktigt att planera för ditt äventyr innan du ger dig iväg. Studera kartan och läs av geografin. Tänk ut platser som kan vara bra att stanna till vid för en paus – eller ställen som belönar dig med vacker utsikt och magiska vyer.

2. Navigera säkert

Använd tydliga objekt i terrängen för att förhålla dig till din tänkta rutt. Detta är bra att göra både när du studerar kartan inför ditt äventyr – och när du är mitt i det. Använd bäckar, kullar, fält, vägar eller annat som verktyg när du navigerar. Det minimerar risken att gå vilse eller navigera fel.

3. Lita inte på vädret

Vädret skiftar snabbt både till fjälls och till havs. Ta aldrig klart väder och fri sikt för givet! Var säker på att du kan navigera med karta och kompass så att du alltid äventyrar under säkra förhållanden och hittar hem. Öva på att navigera och gör det ofta! Det kan också vara bra att ta med några Dry Bags eller ett Rain Cover för din packning för att hålla din packning torr i alla väder.

4. Rätt kunskap

Att navigera med karta och kompass handlar om att både hålla kurs och riktning – men också att ha möjlighet att avvika från både leden och planen om andan faller på. Vandra, spring eller gör vad du vill – med rätt kunskap har du alla möjligheter att upptäcka mer! Navigation är livslång kunskap men alla kompasser kommer ta dig dit du vill.

5. Hitta var du är

Genom att använda Silva 1-2-3-systemet i omvänd ordning så kan förstå var du är på kartan. Ta en riktning mot ett objekt i terrängen som du också kan hitta på kartan. Lägg kompassen på kartan med sidans långsida genom objektet för att se var riktningen togs. Din nuvarande position är någonstans längs denna linje.

Hitta ett annat objekt och upprepa samma steg. Nu kan du se att du själv befinner dig precis där dessa två linjer korsar varandra. Vill du vara extra noga så upprepar du stegen en tredje gång.

Först till kontrollen

Vi presenterar de nya Arc Jet och Spike Jet-kompasserna med den nya Jet 2.0-nålen: världssnabb, stabil och pålitlig. Vi är stolta att sätta en ny standard för orienterare!

Så här navigerar du

Att navigera med en karta och kompass är lika enkelt som 1-2-3. Men det finns några saker att lära dig innan du beger dig ut.

Hur kompasser fungerar

Förutom att kunna det enkla Silva 1-2-3-systemet så är det också bra med grundläggande kunskap om kompasser.