Stavguiden

Bestig berg med stavar

Emma Svenssons experttips

Kärleken till höga höjder

”Det är nästan som att meditera. Det är du och naturen och det går inte att tänka på något annat än var du ska sätta foten härnäst.”

Vill du också bestiga berg?

Emma Svensson är modefotografen som har ett imponerande antal bestigna bergstoppar runt om i världen på sin meritlista.

Här är Emmas 3 bästa tips:

1. Planera in ditt äventyr i kalendern, då har du ett riktigt mål att träna inför! Jag har alltid mitt nästa äventyr planerat, det hjälper mig att hålla mig motiverad i min träning.

2. Se till att ha rätt kunskap för din egen säkerhet. Det finns kurser i klättring i alpin miljö så anmäl dig redan idag!

3. Kom ihåg att träna musklerna för alla timmar på väg ner från bergstoppen. Ge dig själv tillräckligt med tid för träning och förberedelser.

Viktiga förberedelser

När Emma berättar om bergsklättring beskriver hon storslagna upplevelser. Inte bara fysiskt utan även mentalt.

"Jag är extremt fokuserad när jag klättrar, vilket är så långt från mitt mentala tillstånd i storstan. Jag växer som människa när jag klättrar. Jag älskar det. Och som fotograf kan jag inte klaga på utsikten."

Emma menar att det är många som missar vad som krävs under nedstigningen när man förbereder sig fysiskt för stora bergsklättringsäventyr.

"Vi fokuserar oftast på att vara väl förberedda på utmaningen uppför. Men vi måste också träna musklerna vi använder när vi ska nedför berget. Att använda stavar hjälper. Stavar är bra redskap för att hålla balansen på tekniska stigar, eller om vi behöver vada över ett vattendrag, eller om underlaget är stenigt. Jag använder alltid stavar, både när jag vandrar eller ska bestiga berg."

Hon tillbringar mycket tid i sin van men också i sin lägenhet i Stockholm. Stockholm ligger på samma nivå som havet men trots det hittar hon förutsättningar för bra träning med mycket höjdmeter i Hammarbybacken och på löpbandet. Lågintensiv konditionsträning, löpning, skidåkning, cykling, styrketräning och lite klättring är Emmas recept för att förbereda sig för höghöjdsäventyr.

"Ute på berget kan dagarna vara 10-12 timmar långa, så mina träningspass behöver också vara långa."

"Jag klättrade Ama Dablam i Nepal precis när jag var nybörjare för några år sedan. Det gjorde stort intryck på mig. Att jag var nybörjare den gången gör mig extra stolt nu."

Löpning

Stavar hjälper dig att hålla uppe farten och förbättrar både balans och hållning så att du kan fortsätta längre.

Vandring

Få bättre balans och stabilitet med vandringsstavar från Silva.

Gång

Öka farten och träningseffekten med gångstavar från Silva.