Hitta din båtkompass

Kompasser för motorbåtar och segelbåtar

Olika funktioner för olika båtar

Flera av funktionerna i våra båtkompasser är genomgående oavsett modell, men det finns saker att tänka på för att få ut mesta möjliga av din kompass. Vissa kompasser är mer lämpade för att kunna läsas av och navigera med i höga hastigheter – medan andra är anpassade för att kunna navigera i hård sjö på öppet hav.

Motorbåts­­kompasser för navigering i full fart

Med snabb och precis riktning

Motorbåtskompasserna är tillverkade för att underlätta navigering under höga hastigheter i stökigt väder. Tack vare den snabba och stabila inställningen så håller du rätt kurs även när det är blåsigt på sjön.

Skottmontering eller flush-montering
Flera av motorbåtskompasserna kan monteras antingen med skottmontering eller med flush-montering. Du väljer själv vad som passar bäst på just din båt. Tänk dock på att fästa kompassen ordentligt så den sitter stadigt när du gasar på.

Dubbel skala och flera styrstreck
Vissa motorbåtskompasser har dubbel skala, däribland kompassen 85 som ger dig en bättre överblick och mer detaljerad information om kursen. Du kan med fördel även välja en kompass som har flera styrstreck som möjliggör avläsning av kursen från flera olika vinklar.

Rätt kurs på öppet hav med segelbåts­­kompasser

Krängningskompensation

Segelbåtskompasserna är optimerade för att klara rejäla krängningar och kompenserar för eventuell lutning och gungning som uppstår på öppet vatten. Kompasserna har större kapsel och finns med piedestalmontering för bättre överblick.

Styrstreck och inbyggd kompensator
Tack vare flera styrstreck på kapseln kan du enkelt läsa av riktningen från flera vinklar när du hanterar din båt. Det ger dig mer frihet kring placeringen av kompassen på båten. De flesta segelbåtskompasser har även en inbyggd kompensator som hanterar störningar orsakade av magnetfält.

Eliminera parallaxfel
Toppmodellerna 125FTC och 125T har även en förlängd skuggpinne i mitten av kompasshuset vilket bland annat bidrar till att eliminera parallaxfel.

Foto: @erikaanderaa

Paddla längs Norges kust

Norrmannen Daniel Salbu ska paddla hela den norska kuststräckan

Erik seglar solo

Erik Aanderaa seglar nästan alltid solo men har med sig hundratusentals följare

Hitta din båtkompass

Skillnaden på kompasser anpassade för segelbåt eller motorbåt