Erik seglar solo

Men har med sig hundratusentals följeslagare

Ensam på havet

Erik Aanderaa seglar nästan alltid solo men har med sig hundratusentals följare som tittar på hans seglatser på YouTube. Han beskriver att det är fascinerande att kunna ta sig över ett enormt hav helt ensam i en liten båt och menar att känslan av att vara beroende av sin egen förmåga för att överleva är mäktig.

No bullshit just sailing

Styv kuling och 6 meter höga vågor

– Det häftigaste äventyret jag upplevt var första gången jag korsade Nordsjön helt själv mitt i vintern för att vara med på eldfestivalen ”Up helly Aa” i Shetland, Skottland. Det var styv kuling och 6 meter höga vågor hela tiden. Det var en enormt stark upplevelse, berättar Erik.

Siktet inställt på Grönland
2022 seglar Erik över Nordsjön igen och till våren planerar han sin första seglats till Svalbard. Men sedan väntar det stora målet när han för tredje gången ska göra ett försök att segla till Grönland.

– Den största utmaningen när jag seglar är att hålla huvudet kallt när det verkligen stormar. Jag är helt beroende av att båten klarar av vädrets påfrestningar, båten är det som gör att jag håller mig vid liv på havet, förklarar Erik.

Förberedelser är A och O
Att känna sig frisk och stark är viktigt för att hålla ut när vädret utmanar och han är ensam ombord. Han är noga med att packa med varma kläder, energirik mat och mycket dryck. Men han packar också med DVD-filmer till sin TV som han har ombord eftersom han tycker väldigt mycket om att se på film.

2021 slutade Erik sitt jobb som utbildare inom säkerhet för att segla på heltid. Följ hans resor i Youtube-kanalen No Bullshit Just Sailing.

Paddla längs Norges kust

Norrmannen Daniel Salbu ska paddla hela den norska kuststräckan

Erik seglar solo

Erik Aanderaa seglar nästan alltid solo men har med sig hundratusentals följare

Hitta din båtkompass

Skillnaden på kompasser anpassade för segelbåt eller motorbåt