Paddla längs Norges kust

Daniel Salbu siktar på att paddla hela norska kuststräckan

OS-dröm och Guld i ungdoms-VM

När norrmannen Daniel Salbu gav upp sin OS-dröm i paddling behövde han en annan typ av utmaning att fokusera på. Efter att tidigare ha paddlat hem guld i ungdoms-VM och andra medaljer så ska han i år paddla hela den norska kuststräckan.

Med fokus på upplevelsen

Säkerheten är A och O

– Förut har alla mina timmar i kajaken varit tillägnade målet att bli så bra som möjligt, men nu kan jag istället fokusera på upplevelsen och att njuta av naturen, säger Daniel.

Han har redan tränat tillräckligt mycket för att klara av den fysiska utmaningen. Däremot förbereder han sig desto mer utifrån packning och säkerhet.

– Säkerheten kommer att vara viktig. Extra paddel, GPS, kompass, reservdelar och tejp är sådant som står på packlistan tillsammans med en bra pannlampa så att andra kan se mig på vattnet när det blir mörkt.

Dessutom ska tält, liggunderlag och sovsäck få plats i kajaken tillsammans med tillräckligt med mat, vatten och energi för att kunna paddla mer än 50 km per dag.

Daniel är förberedd på alla slags väder och menar att när det blåser styv kuling så är det inte läge att ge sig ut på öppet hav.

– Jag räknar med att jag kommer att behöva tillbringa många dagar i mitt tält för att vänta ut stormar så jag behöver packa tillräckligt med mat, vatten och gas till mitt stormkök för att klara av alla slags väder.

Packar med dry bags

Även dimma kan bli en utmaning längs den norska kuststräckan.

– Det är vanligt med dimma längs kusten vilket innebär att jag inte kommer se något och att inga andra fartyg eller båtar ser mig. Jag vill vara noga med att ha mycket reflexer och lampor på mig så att andra alltid ska kunna se mig. Dessutom är det särskilt viktigt att ha både GPS och kompass när dimman rullar in och sikten blir dålig.

Daniel håller sin packning torr med dry bags, det är en förutsättning för att klara av 2-3 månaders paddling i en liten kajak.

– Jag kommer ha all min packning i vattentäta dry bags i olika storlekar. De är färgkodade så att jag vet i vilken påse jag har det jag behöver. Eftersom det är trångt i kajaken använder jag dry bags med ventil så att jag kan få ur all luft och minska volymen.

Daniel förklarar att han räknar med alla slags utmaningar men att ensamheten nog kommer bli störst. Han vet att han måste hålla humöret uppe trots motvind, regn, kyla och vågor som rullar in från väst.

– Jag håller alla tummar att sommaren blir riktigt bra i Norge, avslutar Daniel med ett skratt.

Paddla längs Norges kust

Norrmannen Daniel Salbu ska paddla hela den norska kuststräckan

Erik seglar solo

Erik Aanderaa seglar nästan alltid solo men har med sig hundratusentals följare

Hitta din båtkompass

Skillnaden på kompasser anpassade för segelbåt eller motorbåt