LAILA KJELLSTRÖM
FÖDD: 1940
BOR: Edinburgh, Skottland
FAMILJ: Partner Rod, dotter Kat 44 år
KARRIÄR: Psykoterapeut
AKTIVITET: Vandring
82-åriga Laila Kjellström vandrar varannan dag för att hämta kraft och skingra tankarna från hennes partners kamp mot demensen. På sin 81-årsdag besteg hon Ben Vrackie för att samla in pengar till demensforskning. I år besteg hon Suilven till minne av sin far, Silva-grundaren Björn Kjellström, som drabbades av Parkinsons. Hennes vanligaste fras? ”Varför inte?”
Mot en kuliss av böljande kullar breder hedarna utanför Edinburgh i Skottland ut sig i oändligheten. Alla nyanser harmonierar: himlen är dovt blå, hedarna bruna och kullarna går i gröna toner med inslag av lila. Mitt i allt sitter en 82-årig kvinna i mörkblå hatt och vandringskläder. Det är Laila Kjellström som efter två timmars vandring i brant terräng slagit sig ner för att meditera.
ALLTID TYCKT OM ATT VANDRA
Laila är dotter till Silva-grundaren Björn Kjellström men har till skillnad från sin far aldrig fastnat för orientering. Faktum är att hon aldrig varit särskilt intresserad av sporter. Hon har testat löpning och sprungit ett halvmaraton, men fick ont i knäna av att springa, och gymmet besökte hon bara en gång eftersom det var för tråkigt. Vandringen däremot har Laila alltid tyckt om:
– Den får mig att känna mig spänstig och frisk, men framförallt mår jag bättre mentalt, säger hon.
Laila föddes den 4 juni 1940 i Stockholm och växte upp i Norrviken. Pappa Björn hade fem år tidigare startat Silva tillsammans med vännen Gunnar Tillander och sina bröder Alvar och Arvid, och Lailas mamma var hemma med henne och hennes två bröder.
Laila älskade att vara utomhus och fascinerades av naturen. Om vintrarna åkte hon skridskor på sjön och skidor tvärsöver gatan, och somrarna spenderade familjen i skärgården där de seglade, badade och plockade blåbär.
KÄRLEKEN TILL NYA ZEELAND
Föräldrarna skilde sig senare och pappa Björn flyttade till USA. Laila flyttade efter när hon tog studenten 1959 för att plugga psykologi och sociologi och så småningom bli studievägledare för utbytesstudenter.
10 år senare reste hon jorden runt med sin första man. Äktenskapet höll inte, men i Laila tändes gnistan på en livslång kärlek för Nya Zeeland. Hon bestämde sig för att stanna, gick med i en vandringsklubb, träffade sin andra man och fick en dotter.
1981 flyttade familjen tvärsöver jorden till Dundee I Skottland. Efter att ha gått igenom en skilsmässa flyttade Laila till Edinburgh där hon jobbade som psykoterapeut I 24 år.
BESTEG 282 SKOTSKA BERGTOPPAR
Det var med vandringsklubben Ramblers som Laila besteg sin första Munro, som de skotska bergen på minst 914 meter kallas. Bestiger man alla 282 Munros blir man en Munroist. Eftersom första berget gick bra tänkte Laila: ”varför inte?” och kastade sig in i projektet. Två gånger i månaden tog hon sig upp för nya berg och under sin första tid som pensionär 2007 besteg hon den sista toppen och blev Munroist 3843.
Laila beskriver vandringen som snudd på spirituell och brukar ofta sätta sig och meditera på en bänk i skogen eller vid havet. Vandringen har blivit ännu viktigare psykologiskt sedan hennes partner Rod blev diagnosticerad med demens för två år sedan. Promenaderna hjälper Laila att bryta oron över sjukdomsförloppet:
– Vandringen är som en semester från allt det känslomässiga. En fristad där jag kan hämta ny kraft. Naturen läker.
– Det ger mig nya idéer på vandringsturer och så är det trevligt med sällskap, även om jag föredrar att vandra själv till vardags.
Laila upplever inte så stor skillnad fysiskt på att vandra nu jämfört med när hon var yngre. Däremot mentalt:
– Jag uppskattar det mer nu och är mer tacksam.
BESTIGER NYA TOPPAR FÖR ATT SAMLA IN PENGAR
För att råda bot på tristessen under lockdown satte Laila upp ett mål: att på sin 81-årsdag bestiga Ben Vrackie (841 meter) och samla in pengar till demensforskning. Hon klarade sitt mål den 4 juni 2021, men den relativt enkla vandringen fick Laila att spänna bågen. Hon skulle som 82-åring bestiga Suilven och samla in pengar till Parkinsonsforskning:
– Pappa fick Parkinson och jag såg hur sjukdomen bröt ner honom. Hur han som alltid varit så fysiskt aktiv försvagades.
Under vandringen använda Laila minnet av sin pappas sjukdomsupplevelse som motivation till att inte ge upp. Hon och bergsguiden Charlie Burrow startade vandringen 8.00. Stigen var till en början lätt, följt av branta partier med stora stenar:
– Jag visste inte om jag var modig eller tokig, berättar Laila.
Men när de kom upp till toppen på 731 meter var det värt mödan, utsikten var sagolik. Totalt vandrade 82-åriga Laila i 10 timmar.
BARA BÖRJA
Laila känner sig för det mesta motiverad att vandra och gillar inte alls att sitta hemma en hel dag i lägenheten. Om det regnar eller blåser mutar hon sig själv med att gå förbi Café Nero och ta en varm chai-te och läsa tidningen efteråt. Värre är det med städmotivationen, men den har hon löst genom att följa ett schema. Vilka tips vill du ge till någon som vill börja vandra?
– Bara börja. Du behöver inte ha några tekniska vandringsplagg eller gå en viss sträcka för att det ska räknas. Bär ett par bekväma skor eller vandringskängor, bekväma strumpor och en vattentät jacka. Börja med att gå till parken där du bor och slå dig ner på en bänk och lyssna på fåglarna en stund. Var inte rädd för att gå till platser där du inte varit eller att gå ensam i skogen. Vill du ha sällskap och få förslag på vandringsleder kan du alltid gå med i en vandringsklubb.
UTFORSKA SILVAS STAVAR...EN 20-ÅRING?
- Var sann mot dig själv och var inte rädd för att vara dig själv. Lita på att du vet vad som är bäst för dig, oavsett om det gäller jobb, studier eller resor, även om dina föräldrar eller vänner inte håller med.
...EN 40-ÅRING?
- Tänk över vad du har gjort i livet och vad du kanske ångrar att du inte gjort. Du har fortfarande chansen att prova ett nytt jobb, lära dig ett nytt språk, resa eller göra det där du varit rädd för.
...NÅGON I DITT ÅLDER?
- Acceptera att du kanske inte kan vara lika spänstig eller klar i knoppen för för 20 år sedan. Men låt inte det skrämma dig, du kan fortfarande njuta av friluftsliv, goda vänner, intressanta böcker och kanske även resor. Behåll kontakten med människor som varit viktiga för dig, både privat och professionellt.
DET FINNS ALLTID MER ATT UPPTÄCKA
Under sina 82 år har Laila mött många motgångar och överkommit dem tack vare sin positiva livssyn. Åren som psykoterapeut har gjort henne öppensinnad och fått henne att acceptera att människor inte alltid tycker, tänker eller gör som hon.
– Jag är övertygad om att vi alla själva vet vad som är bäst för oss, om vi bara lär oss följa magkänslan. Jag är försiktig med att ge råd, men kan ge förslag.
VAD BORDE MÄNNISKOR GÖRA OFTARE?
- Meditera, läs och lyssna på vacker klassisk musik. Köp färre saker och spendera mer tid utomhus. Och var generös mot andra, inte genom pengar utan genom att lyssna. Tro aldrig att du till fullo förstår vad någon går igenom, du vet inte hela bakgrunden så var försiktig med att ge råd. Bara lyssna.
Laila har rest sig upp från sin meditation i det skotska landskapet. Med en pillemarisk blick säger hon: ”jag vet exakt vart vi ska gå härnäst”. Mer än så vill hon inte säga, det är nämligen en överraskning. Sedan börjar hon gå i samma målinriktade tempo som tidigare och vi får skynda oss för att hinna ifatt.
Please select your store