SILVASTIPENDIET CARE MORE FÖR MILJÖ, INKLUDERING & JÄMSTÄLLDHET INOM ORIENTERINGEN

Varje höst delar Silva, tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet, ut Silvastipendiet Care More till en person eller förening som gjort något extra för miljö, inkludering eller jämställdhet inom orienteringssporten.

Tidigare var Silvastipendiet kopplat till prestation och resultat, men 2019 skiftades fokus från elit till ”Care more”, vilket ligger i linje med Silvas långsiktiga hållbarhetsstrategi. Numera premieras de som inom orienteringssporten jobbar för att värna om medmänniskor och vår planet. Genom att lyfta fram goda förebilder hoppas vi kunna inspirera och motivera fler inom orienteringssporten att satsa på dessa områden.

Vem som helst kan i början av hösten nominera en person eller förening som gjort något extra för miljö, inkludering eller jämställdhet inom orienteringssporten. Mot slutet av hösten utser Silvastiftelsens styrelse vem som ska få stipendiet på 25 000 kr.

2024 ÅRS SILVASTIPENDIAT: Lisa Kjellén

Silvastipendiet Care More 2024 går till Lisa Kjellén, Helsingborgs SOK. Lisa är hjärnan och hjärtat bakom Hittahem, ett projekt som gör orientering tillgängligt för barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden. Genom att arrangera sprintorientering i parker och bostadsområden har Lisa inte bara introducerat sporten till en helt ny målgrupp, utan också skapat en inkluderande plattform för gemenskap och rörelseglädje.

Lisa Kjellén

Vad är Hittahem och hur startade det? 
– Hittahem gör orientering tillgängligt för barn i socioekonomiskt utsatta områden. Genom sprintorientering nära hemmet får barn i åldrarna 4 till 12 år upptäcka rörelseglädje och trygghet i en välbekant miljö. 

 – 2022 slutade jag som ungdomsledaransvarig och började tillsammans med dåvarande ordförande planera ett projekt för socioekonomiskt utsatta områden, inspirerat av Svenska orienteringsförbundets inkluderingsprojekt. Med Helsingborgshem som partner valde vi Dalhem, och döpte konceptet till Hittahem – en blinkning till Hitta ut – med betydelsen att både barn och orienteringen hittar nya hem. 

Trots affischer och sociala medie-inlägg kom ingen till första träffen. Jag gick då till lekplatsen och bjöd in barn och föräldrar. Vid andra träffen växte intresset, och efter fyra gånger bestämde vi oss för att fortsätta över sommaren, med uppehåll i juli. 

Vilken påverkan har Hittahem haft? 
– Idag är Hittahem ett etablerat koncept som spridit sig till andra delar av Sverige. Svenska Orienteringsförbundet har till och med skapat en handbok för att hjälpa fler föreningar att komma igång. I Dalhem höll vi träningar hela sommaren med fler ledare i år. Det långsiktiga målet är att få barnen att besöka fler platser men ofta rör de sig inte utanför området precis där de bor, så därför håller vi till där. Nästa år kommer vi växla varannan vecka mellan Dalhem och Drottninghög, ett närliggande område som barnen kan promenera till. Att barnen kommer tillbaka vecka efter vecka är det finaste betyget. 

Hur kom det sig att du själv började du med orientering? 
– Min son började orientera när han var nio år och jag var så nervös när han tävlade att jag började springa själv för att ha något att göra. Det var roligt att få en ny hobby och en helt nytt sammanhang som vuxen. Efter ett år, det vill säga för nio år sedan, blev jag tillfrågad om att bli ledare. Först hade jag enklare uppgifter, sedan gick jag barntränarutbildning och startade nybörjarkurs med en annan ledare. 

Vad är det du älskar med orientering? 
– Att varje kontroll du hittar ger en liten belöning, vilket är perfekt för mig som inte har jättemycket tålamod. Sedan gillar jag att orientering är en idrott där du tävlar mot dig själv och utvecklas i din egen takt, vilket skapar ett lugnare och mer stöttande klimat för både barn och vuxna. 

Tävlar du själv något? 
 – Ja, jag är gärna med på klubbtävlingar och stafetter och åker till O-Ringen ibland. Framförallt gillar jag tredagarstävlingar som Österlen 3-kvällars och Hallands 3-dagars. 

Vad gör du när du inte tränar eller jobbar med orientering? 
– Jag är chef för en forsknings- och utvecklingsavdelning på stålföretaget Höganäs AB. Annars har orienteringen fått mig att uppskatta skog och natur mer så jag promenerar gärna där. Och så gillar jag jag att gå ut och äta god mat på restaurang. 

 

Tidigare vinnare av Silva care more stipendiet

2023

Silvastipendiet Care More 2023 går till Therese Wikström i Sävedalens AIK. Therese har med stort hjärta och medmänsklighet hjälpt klubbens ukrainska löpare att bygga upp sina nya liv i Sverige genom att samla in pengar, öppna upp sitt och klubbkompisarnas hem, hjälpa dem söka jobb och bostad och stötta i kontakten med myndigheter.

2022

Marie Ohlsson (till vänster), OK Storsjön, som öppnat upp för en ännu mer inkluderande orienteringsvärld genom att välkomna personer med intellektuell funktionsnedsättning i verksamheten och tagit initiativ till en ny klass för dem på O-Ringen.

2021

David Hector, Snättringe SK, som redan vid 18 års ålder startade sommarlägret Huddinge Wild Camp och även drev populära Stockholm Indoor Cup som inspirerat andra arrangörer av inomhusorientering.

2020

Jefta Langerak, Järfälla OK och Anna-Lena Svensson & Lars Melander, Lidköpings Vintersportklubb

2019

Klara Mandahl, OK Linné och Ungdomssektionen i Halmstads OK

Are you in the right place
Canada Store | $ (CAD)
UK Store | £ (GBP)
US Store | $ (USD)